Puur, natuurlijk en nuchter.

Puur, natuurlijk en nuchter.

In het zakenblad Ondernemend Netwerk Noordoost verscheen deze maand een interessant artikel over mijn werk als ontwerper, en mijn visie op wat kunst voor bedrijven kan betekenen. Hieronder de inhoud van het artikel :

“Ik ontwerp onderscheidende gebouwen en interieurs voor mkb-bedrijven, scholen, overheden en woningen voor particulieren. Ik ga daarbij, creatief gezien, tot het uiterste. Ik ben daarnaast echt een natuurman, met gevoel voor en verstand van goede en eerlijke materialen.” Een mooi voorbeeld daarvan is het nieuwe gebouw voor de Kruidhof dat Visser ontwierp: gebouwd met inlands hout uit Drenthe. “Transport kost ook energie: het is beter voor de natuur en de regionale economie om materialen van dichterbij te halen.” Daarover adviseren is voor Visser heel gewoon. “Ik licht altijd toe hoe mijn ontwerp gebouwd kan worden met natuurlijke materialen.”

Doel en gevoel

Vele jaren ervaring in diverse functies in de bouw zorgen ervoor dat Visser precies weet wat hij doet. “Ik heb verstand van zaken én een creatieve visie. Ik geef overal mijn eigen draai aan, maar blijf daarbij functioneel. Hoe het gebouw uiteindelijk gebruikt wordt, hoe mensen erin leven of werken, dat is het belangrijkste.”
De gebouwen die op Vissers tekentafel ontstaan, zijn voor opdrachtgevers in het hele Noorden. Die leert hij goed kennen tijdens een diepte-interview waarin doel en gevoel duidelijk worden. “Ik kom altijd langs: ik wil een gevoel krijgen bij de mensen en de locatie. Hoe wordt hier gewerkt of gewoond? Luisteren is het belangrijkste van het ontwerpen.”

Visser maakt één ontwerp, één oplossing. “Die is altijd raak. Een kwestie van vertrouwen: klanten leggen hun gevoel en ideeën bij mij neer en ik vertaal dat.” De vraag achter de vraag, die vist hij uit het relaas. “Bedrijven willen een eigen uitstraling, ze willen zich onderscheiden en dat doen ze met hun eigen verhaal. Met mijn ontwerp maak ik helder wat ze precies willen.” Na het ontwerp houdt het niet op. Visser maakt het plan daarna gereed voor goedkeuring van de welstandscommissie en verzorgt ook het bouwkundig tekenwerk en de vergunningaanvragen. “Ook begeleid ik desgewenst de bouw en ga ik met aannemers aan de slag. Het is maar net wat de opdrachtgever wil.”

Blijvend visitekaartje

Elk project en elk ontwerp is uniek, vertelt Visser. “Soms ontwerp ik puur het gebouw, maar het komt ook voor dat ik eveneens het interieur doe en soms zelfs de tuin of de terreininrichting. Zodat het een eenheid wordt.” Bijzondere toevoeging van de ontwerper is zijn kunst. “Als je kunst een integraal onderdeel kunt maken van je bedrijf, doe je echt iets extra’s. Het versterkt de identiteit en de uitstraling van je onderneming. Een goed kunstwerk blijft hangen, zowel letterlijk als figuurlijk. Mijn kunst prikkelt, hoor ik van mensen. Het doet iets met hen; men gaat erdoor met elkaar in gesprek.”

Bovendien draagt het bij aan het werkplezier en het geluk van werknemers, weet Visser.
“Als werkgever kun je kunst inzetten om te helpen een prettiger werkomgeving te creëren, en een warm welkom voor gasten en klanten. Zo vormt kunst echt een meerwaarde en een blijvend visitekaartje.”

Visser zit in het laatste jaar van de Kunstacademie Fryslân. “Ik wil mezelf verder ontwikkelen als kunstenaar en merk dat ik hier ook in mijn werk als ontwerper profijt van heb. Daarom ben ik er ook zo van overtuigd: mijn beste werk moet nog komen.”

Menu